Premsa

L’ASSOCIACIÓ CULTURAL JOAN AMADES
ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Premi Joan Amades 2015

http://www.diaridegirona.cat/cultura/2015/12/15/nemesi-sola-impulsor-flama-canigo/757988.html

http://comunicacio21.cat/noticies-cultura21/114208-nemesi-sola-es-distingit-amb-el-premi-joan-amades

http://culturapopular.bcn.cat/ca/noticia/nemesi-solza-premi-joan-amades-de-cultura-popular-i-tradicional-2015

http://www.aldia.cat/arts/noticia-nemesi-sola-premi-joan-amades-cultura-popular-2015-20151214135519.html

http://www.elpuntavui.cat/opinio/article/62-apunt/923610-nemesi-sola-un-activista-incansable.html

http://www.vilaweb.cat/noticies/lactivista-cultural-nemesi-sola-premi-joan-amades-de-cultura-popular-i-tradicional/

http://www.lavanguardia.com/vida/20151214/30795448854/nemesi-sola-impulsor-de-flama-canigo-premio-joan-amades-de-cultura-popular.html

http://www.europapress.es/catalunya/noticia-nemesi-sola-premi-joan-amades-cultura-popular-2015-20151214134748.html

http://www.ara.cat/comarquesgironines/Nemesi-Sola-premi-Joan-Amades_0_1485451557.html

http://agencias.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=2056117

http://www.emporda.info/cultura/2015/12/14/compromis-nemesi-sola-reconegut-premi/295690.html

Tornaveu

Commemorar la intuïció de Joan Amades de salvar la cultura popular

El dijous 19 de març a la Casa de l’Ardiaca de Barcelona es presentarà en roda de premsa els actes programats pel 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades.

Barcelona Inspira

Arranquen els actes commemoratius del 125è aniversari de Joan Amades

'Arranquen els actes commemoratius del 125è aniversari de Joan Amades http://culturapopular.bcn.cat/ca/noticies/arrenquen-els-actes-commemoratius-del-125zu-aniversari-de-joan-amades'

http://culturapopular.bcn.cat/…/arrenquen-els-actes-commemo…

Donació del LLEGAT CONSOL MALLOFRÉ

L’ASSOCIACIÓ CULTURAL JOAN AMADES FA DONACIÓ DEL LLEGAT CONSOL MALLOFRÉ AL DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT

  • Amb aquesta cessió l’Associació Cultural Joan Amades acompleix amb la voluntat de Consol Mallofré de fer accessible el llegat del folklorista.
  • Es tracta de documentació inèdita i consta majoritàriament de mecanoscrits i proves prèvies a l’edició d’estudis sobre cultura popular tradicional.

DSC_0039[2]

Barcelona, 14 de febrer de 2014. Aquest matí representants de l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) han oficialitzat la donació del llegat Consol Mallofré al Departament de Cultura de la Generalitat, on els ha rebut el conseller de Cultura Ferran Mascarell al Palau Marc, seu del Departament.

 El president de l’Associació, Amadeu Carbó, ha destacat la importància d’aquesta cessió: “tenim el compromís de preservar aquest valuós llegat i poder fer el salt a la xarxa per a difondre’l” i ha destacat la figura de Consol Mallofré “ella va ser la que li va fer de mans i d’ulls a Amades en la darrera època, són molts anys de treball conjunt. Griselda Karsunke, membre de l’ACJA i amiga personal de Consol Mallofré ha explicat que quan l’anava a visitar, Mallofré “només feia que dir-me que l’Amades li havia dit que el que no pogués publicar ho estripés i això em feia molt mal en sentir-ho”. El conseller Ferran Mascarell ha valorat la feina duta a terme des dels anys ´90 fins ara per l’Associació i ha assegurat que “aquesta tasca de digitalització queda com a repte immediat”  i ha garantit que “el Govern treballarà per mantenir viva la memòria de Joan Amades”. 

0067[2]El material lliurat consta de quatre capses d’arxiu amb documentació inèdita que es composa principalment de mecanoscrits i proves prèvies a l’edició d’estudis sobre cultura popular i tradicional. Amb aquests documents es completa la cessió al Departament per part de l’ACJA del material que conforma la Biblioteca-Arxiu Joan Amades. Un procés iniciat l’any 1997, fruit de l’acord entre l’Associació i el Departament de Cultura per tal d’unificar els materials i posar-los a l’abast dels estudiosos. Com a contrapartida, l’Associació Joan Amades ha rebut una compilació en dvd dels treballs de digitalització duts a terme en els darrers anys. 

Tot seguit, Antoni Serés, especialista en el Fons Amades del  Servei de Recerca i Protecció, ha ensenyat una mostra del contingut cedit per l’Associació, que el Conseller ha examinat detingudament. Entre el material que contenen aquestes quatre capses s’hi poden trobar els següents documents: Carlemany; El teatre de titelles a Catalunya; Auca del sol i de la lluna; Cara, mans i vista; Romanços d’animals; Xarranques; Romanços; Ventalls; Contes; Insectes– entomologia; Dites dels avis; Folklore; Naips i tarots; Sants cristos i santes creus; Llegendes de la Catedral; Llegendes de Montserrat; Quan jo anava a estudi; Pa i vi; Procedències màgiques; Llegendes de Castells ; El Graal; Llegendes de masies, i Teatre valencià de plaça. 

Amb la incorporació d’aquests títols, el Fons Amades passa a ser un referent imprescindible per a l’estudi i la interpretació de la cultura popular i les tradicions catalanes dels segles XIX i XX, que Joan Amades va recollir al llarg de la seva vida. Després de la mort del folklorista, l’any 1959, el llegat va quedar en mans de la seva cunyada Consol Mallofré, que va dedicar els darrers anys de la seva vida a conservar l’obra d’Amades i a assegurar-se que seria difosa en un futur, raó per la qual va impulsar la creació de l’Associació Cultural Joan Amades. 

A l’acte, que ha conclòs amb una fotografia oficial del moment, també hi han assistit Josep Maria Gol, membre de l’Associació Cultural Joan Amades; Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i Verònica Guarch, cap del Servei de Recerca i Protecció.

DSC_0022[1]

 

Europapress,  Acn,  La Vanguardia,  Ara,  Tornaveu

 

Comunicació premi Joan Amades 2013

QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES

PREMI JOAN AMADES DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL 2013.

Fotografia Quicos 01 (foto Jordi Cerdà)

NOTA DE PREMSA premi Joan Amades 2013

Premi Joan Amades 2013. Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries

Guardó 2013

QUICO EL CÉLIO, EL NOI I EL MUT DE FERRERIES

PREMI JOAN AMADES DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL 2013.

El grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries ha destacat al llarg d’aquests darrers 20 anys amb una proposta musical fresca, arrelada en la tradició i el folklore de les terres de l’Ebre, i amb una posada en escena singular amb humor compromès i crític. És per aquesta trajectoria marcada pel compromís social, d’estima a la terra i a la tradició i el seu compromís amb la cultura popular i tradicional que l’Associació Cultural Joan Amades ha decidit fer-los valedors del Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional 2013.

El lliurament del guardó és va fer el diumenge 19 de gener de 2014 a la sala d’actes del Patronat Escolar i Obrer de la Sagrada Família de Tortosa.

Premi Joan Amades 19.01.2013 (02 jmuc)

NOTA DE PREMSA premi Joan Amades 2013