Premi Joan Amades 2019

Tram_JosepTomàs-min

ASSOCIACIÓ CULTURAL TRAM
PREMI JOAN AMADES DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL 2019

 

L’ASSOCIACIÓ CULTURAL TRAM COM A GESTORA DEL CENTRE ARTESÀ TRADICIONÀRIUS (C.A.T.) REBRÀ EL PREMI JOAN AMADES DE CULTURA TRADICIONAL I POPULAR 2019 EL PROPER DIA 17 DE GENER DE 2020

La trajectòria de l’Associació TRAM al llarg d’aquests més de 30 anys i el seu compromís amb la cultura popular i tradicional l’han fet valedora del premi que atorga l’Associació Cultural Joan Amades.

ACTE DE LLIURAMENT DEL GUARDÓ:

DIA:     divendres, 17 de gener de 2020

HORA: 19:30h.

LLOC:  Bar del C.A.T.

Plaça Anna Frank, s/n

Barcelona

(L’acte és obert i l’aforament limitat)

L’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) atorga el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional 2019 a l’Associació Cultural TRAM, com a gestora del Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T) i impulsora de l’Escola Folk del Pirineu. De la tasca que ha dut a terme TRAM al llarg dels darrers anys també en destaquen els nombrosos tallers de música i dansa i la programació regular del C.A.T, amb un seguit de propostes que han contribuït gratament a la dinamització d’aquest aspecte de la cultura popular.

Entre tots els aspectes que ha valorat la Junta de l’ACJA a l’hora d’atorgar el premi s’ha tingut en compte la trajectòria de l’entitat al llarg de més de 30 anys, marcada pel compromís en l’àmbit de la música d’arrel tradicional, l’estima a la terra i la tradició.

QUÈ ÉS L’ASSOCIACIÓ CULTURAL TRAM I EL C.A.T?

L’Associació cultural TRAM neix de les inquietuds d’un grup de músics per tal de difondre la música popular catalana. Amb aquest objectiu organitzen diverses edicions del primer festival de música folk de Barcelona als jardins de l’hospital de la Santa Creu. Però no és fins el 1988 quan es constitueixen en associació. Aquest mateix any ja organitza la primera edició del festival Tradicionàrius, i amb l’experiència adquirida després de cinc exitoses edicions, decideix presentar-se com a valedors al concurs de gestió de centres cívics de la xarxa d’equipaments  públics de l’ajuntament de Barcelona.

D’aquesta manera al 1993, l’Associació en conveni amb el Districte de Gràcia, amb l’Institut de Cultura de Barcelona i diversos convenis i acords amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme i l’Institut Català de les Empreses Culturals ICEC de la Generalitat de Catalunya, gestiona el C.A.T. (Centre Artesà Tradicionàrius) on hi ha desenvolupat la seva activitat al llarg dels darrers 26 anys.

En aquests anys el C.A.T. ha programat de forma regular concerts, balls i sessions d’improvisació i intercanvi entre solistes i grups. A més, amb periodicitat trimestral es programen tallers d’aprenentatge d’instruments (acordió diatònic, percussió, gralla, violí, flabiol…) i de dansa. Tot i que el seu àmbit preferent d’actuació és la música tradicional catalana, el C.A.T. incorpora a les seves programacions grups i solistes d’altres tradicions musicals. A banda de les de l’Estat espanyol, occitans, francesos, italians, irlandesos, grecs, etc. han participat a la programació de concerts.

L’Associació Cultural TRAM també gestiona l’Escola Folk del Pirineu – Tallers d’Arsèguel, centre estable de música i danses tradicionals del Pirineu, a la Cerdanya, amb un conveni de col·laboració entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Arsèguel. Situada en dependències municipals de l’Ajuntament d’Arsèguel, l’Escola Folk programa Tallers d’Arsèguel · Caps de Setmana a l’Escola Folk del Pirineu, les  Colònies per a Joves Intèrprets folk del Pirineu i els cursos de Folk a l’Escola.

Anualment la seu del C.A.T. acull uns 35.000 assistents i 584 alumnes dels Tallers de música i danses del C.A.T. L’escola Folk del Pirineu compta amb 400 alumnes entre el programa Folk a l’Escola i les Colònies per a Joves Intèrprets Folk del Pirineu.

A més de les activitats pròpies del C.A.T., al llarg de la seva trajectòria l’Associació Cultural TRAM ha promogut i participat en el disseny i la programació d’altres iniciatives que es desenvolupen a diversos indrets de Catalunya: Solc al Lluçanès, el Tradicionàrius a la Pobla de Segur, a Roquetes i a Sa Pobla, Mallorca; el Roda Folk a Roda de Ter, el Festacarrer a Ondara al País Valencià, la MercèFolk a Barcelona Festes de la Mercè, Mercat de Música Viva de VicRéseau Europeen des Musiques et Danses Traditionnelles en col·laboració amb altres centres i entitats d’Europa com les Illes Shetland, Northumbria, Gascunya, Catalunya i Burkina Faso en el projecte ON THE LINE.

Actualment, els projectes en què col·labora són la Fira Mediterrània de Manresa, el Circuit Folc, el Festival BarnaSants, el Rubrifolkum, el Folkestoltes, Cultura Popular de l’Ajuntament, la xarxa de Cases de la Festa, el cicle Hamaques de la Casa Amèrica Catalunya, el cicle de concerts Euskal Herria Sona de l’Euskal Etxea, la Festa Major de Gràcia, el Despertafolk, el Museu EtnològicCor de Carxofa, el Festival Cose di Amilcare entre molts d’altres.