Donació del Llegat Consol Mallofré

L’ASSOCIACIÓ CULTURAL JOAN AMADES FA DONACIÓ DEL LLEGAT CONSOL MALLOFRÉ AL DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT

  • Amb aquesta cessió l’Associació Cultural Joan Amades acompleix amb la voluntat de Consol Mallofré de fer accessible el llegat del folklorista.
  • Es tracta de documentació inèdita i consta majoritàriament de mecanoscrits i proves prèvies a l’edició d’estudis sobre cultura popular tradicional.

Consol Mallofré1

Barcelona, 14 de febrer de 2014. Aquest matí representants de l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) han oficialitzat la donació del llegat Consol Mallofré al Departament de Cultura de la Generalitat, on els ha rebut el conseller de Cultura Ferran Mascarell al Palau Marc, seu del Departament.

El president de l’Associació, Amadeu Carbó, ha destacat la importància d’aquesta cessió: “tenim el compromís de preservar aquest valuós llegat i poder fer el salt a la xarxa per a difondre’l” i ha destacat la figura de Consol Mallofré “ella va ser la que li va fer de mans i d’ulls a Amades en la darrera època, són molts anys de treball conjuntGriselda Karsunke, membre de l’ACJA i amiga personal de Consol Mallofré ha explicat que quan l’anava a visitar, Mallofré “només feia que dir-me que l’Amades li havia dit que el que no pogués publicar ho estripés i això em feia molt mal en sentir-ho”. El conseller Ferran Mascarell ha valorat la feina duta a terme des dels anys ´90 fins ara per l’Associació i ha assegurat que “aquesta tasca de digitalització queda com a repte immediat”  i ha garantit que “el Govern treballarà per mantenir viva la memòria de Joan Amades”. 

Consol Mallofré2

El material lliurat consta de quatre capses d’arxiu amb documentació inèdita que es composa principalment de mecanoscrits i proves prèvies a l’edició d’estudis sobre cultura popular i tradicional. Amb aquests documents es completa la cessió al Departament per part de l’ACJA del material que conforma la Biblioteca-Arxiu Joan Amades. Un procés iniciat l’any 1997, fruit de l’acord entre l’Associació i el Departament de Cultura per tal d’unificar els materials i posar-los a l’abast dels estudiosos. Com a contrapartida, l’Associació Joan Amades ha rebut una compilació en dvd dels treballs de digitalització duts a terme en els darrers anys.

Tot seguit, Antoni Serés, especialista en el Fons Amades del  Servei de Recerca i Protecció, ha ensenyat una mostra del contingut cedit per l’Associació, que el Conseller ha examinat detingudament. Entre el material que contenen aquestes quatre capses s’hi poden trobar els següents documents: Carlemany; El teatre de titelles a Catalunya; Auca del sol i de la lluna; Cara, mans i vista; Romanços d’animals; Xarranques; Romanços; Ventalls; Contes; Insectes– entomologia; Dites dels avis; Folklore; Naips i tarots; Sants cristos i santes creus; Llegendes de la Catedral; Llegendes de Montserrat; Quan jo anava a estudi; Pa i vi; Procedències màgiques; Llegendes de Castells ; El Graal; Llegendes de masies, i Teatre valencià de plaça.

Amb la incorporació d’aquests títols, el Fons Amades passa a ser un referent imprescindible per a l’estudi i la interpretació de la cultura popular i les tradicions catalanes dels segles XIX i XX, que Joan Amades va recollir al llarg de la seva vida. Després de la mort del folklorista, l’any 1959, el llegat va quedar en mans de la seva cunyada Consol Mallofré, que va dedicar els darrers anys de la seva vida a conservar l’obra d’Amades i a assegurar-se que seria difosa en un futur, raó per la qual va impulsar la creació de l’Associació Cultural Joan Amades.

A l’acte, que ha conclòs amb una fotografia oficial del moment, també hi han assistit Josep Maria Gol, membre de l’Associació Cultural Joan Amades; Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, i Verònica Guarch, cap del Servei de Recerca i Protecció.

Consol Mallofré3

Europapress,  La Vanguardia,  Ara,  Tornaveu