Premi Joan Amades 2014 – Ramona Violant

RAMONA VIOLANT I RIBERA REB EL PREMI JOAN AMADES 2014 DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL

Ramona-Violant1

Una vida dedicada a l’estudi de les tradicions i la cultura catalana la fan mereixedora del guardó.

Barcelona, desembre de 2014.

En l’edició d’enguany l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) atorgarà el premi a Ramona Violant i Ribera per la seva trajectòria i el seu compromís amb la cultura popular i tradicional. Ramona Violant, de 80 anys, ha dedicat tota una vida a l’estudi i a la divulgació del folklore i l’etnografia catalana, destinant especial atenció a la zona pirinenca del Pallars. El seu esforç per deixar constància de la tradició oral i de la literatura la fan mereixedora del Premi Joan Amades de Cultura Popular 2014.

Des de l’ACJA s’ha valorat la contribució que Ramona Violant ha fet al patrimoni cultural del país al llarg dels anys i es vol reconèixer una tasca constant que sovint ha passat massa desapercebuda. Després que l’any 1976 renunciés al seu càrrec a la Universitat de Barcelona, la memòria de les tradicions orals, festes, i costums que Violant ha anat recopilat formen una obra cabdal per a la comprensió de les arrels de la nostra cultura avui i en el futur. Gràcies a persones com ella moltes d’aquestes tradicions recollides arreu de la geografia catalana correrien el risc de desaparèixer, oblidades amb el pas del temps, esborrant d’aquesta manera les arrels de la identitat col·lectiva.

Ramona Violant és filla del conegut etnògraf d’origen pallarès Ramon Violant i Simorra (1903-1956), amic de Joan Amades i amb qui va treballar colze a colze en la secció etnogràfica del Museu d’Indústries i Arts Populars de Barcelona.

Ramona-Violant2

El diumenge 1 de febrer de 2015 a les 12 del migdia,  al Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu c/ Arquímedes, 30 de Barcelona, el president de l’Associació Cultural Joan Amades, Amadeu Carbó, va lliurar el Premi Joan Amades de Cultura Popular i tradicional 2014 a Ramona Violant.