Premi Joan Amades 2015

NEMESI SOLÀ I FRANQUESA

 

PREMI JOAN AMADES DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL 2015

 

nemesi-sola

 

Impulsor de la Flama del Canigó i creador del Memorial 1714, Solà és un referent en el compromís amb la cultura catalana

 

Barcelona, desembre de 2015. En la propera edició l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) atorgarà el Premi Joan Amades a Nemesi Solà i Franquesa, per la seva lluita en temps difícils i el seu compromís amb les tradicions i costums catalans.

Nemesi Solà, de 86 anys, flequer de professió, cristià de base, sindicalista, escolta, i activista incansable en defensa dels drets culturals i nacionals catalans durant el franquisme i fins ara, ha participat en multitud d’accions i iniciatives amb l’objectiu de restaurar i recuperar tradicions i costums del nostre país.

En ple franquisme, Solà va participar en el segrest de la imatge de la Mare de Déu de Núria per impedir que fos coronada pel franquisme. Membre de l’Associació de Tradicions i Costums va ser un dels impulsors de la Flama del Canigó, una tradició que escampa la flama des del cim fins al País Valencià travessant els Països Catalans. També fou un dels fundadors del Memorial 1714 per a la recuperació i dignificació d’aquest espai. La seva dedicació i treball desinteressat el fan mereixedor del Premi Joan Amades de Cultura Popular 2015.

Actualment és membre de la junta de la delegació d’Òmnium Cultural de l’Alt Empordà on encara, si la salut li ho permet, col·labora en tots els actes i diades que s’hi organitzen. Nemesi Solà està vinculat a Òmnium Cultural des de la seva fundació quan era un grup de cultura popular anomenat Tradicions i Costums.

L’ACJA ha valorat aquesta constant, apassionada i incansable trajectòria que des del més pur anonimat ha contribuït a difondre i recuperar aspectes de la cultura popular catalana.

Anualment l’Associació Cultural Joan Amades atorga aquest Premi amb l’objectiu de prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. El premi és de caràcter honorífic i consisteix en una peça commemorativa feta artesanalment i un document acreditatiu de l’Associació. En les darreres edicions han estat premiats Ramona Violant (2014), el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (2013), Els Comediants (2012) i Joan López Ensenyat (2011).

Premi Joan Amades

El lliurament del Premi Joan Amades es farà el mes de gener en una data que s’anunciarà properament.

Premsa

Sobre l’Associació Cultural Joan Amades:

L’associació Cultural Joan Amades és una organització sense afany de lucre formada per persones de diverses procedències i interessos, vinculades a la cultura popular i tradicional, que van aplegar-se en un inici amb la finalitat de publicar els materials que el folklorista Joan Amades va deixar inèdits. Aquesta entitat va néixer l’any 1995 per l’impuls de Consol Mallofré cunyada de Joan Amades.

Actualment, l’activitat de  l’Associació Cultural Joan Amades és diversa i abraça iniciatives per protegir i difondre l’obra de Joan Amades. També  vol incidir activament  en les xarxes socials i en activitats de participació popular  organitzant o col·laborant en accions d’estudi o divulgació relacionades  amb temes etnogràfics, tradicionals o populars.

Objectius de l’Associació Cultural Joan Amades:

  • Contribuir d’una  manera explicita al coneixement de l’obra i la persona de Joan Amades.
  • Sensibilitzar i propiciar la consideració de valor patrimonial al llegat Amades en tots els seus vessants.
  • Promoure la reflexió i el debat del paper de Joan Amades i la seva obra.
  • Aportar tractaments i visions innovadores i contemporànies al seu llegat.
  • Gestionar la seva obra editorial, drets, reedicions, etc.
  • Fomentar, impulsar i/o col·laborar en iniciatives i accions d’estudi o divulgació relacionades amb temes etnogràfics, tradicionals o populars, i també  en propostes festives.