Premi Joan Amades 2015

NEMESI SOLÀ REBRÀ EL PREMI JOAN AMADES DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL 2015 EL DIA 17 DE GENER

 

La seva lluita en temps difícils i el seu compromís amb les tradicions i costums catalans el fan mereixedor del guardó

 

ACTE DE LLIURAMENT DEL GUARDÓ:

DIA: diumenge, 17 de gener de 2016
HORA: 12h.
LLOC:  Associació Memorial 1714, Plaça del Fossar de les Moreres 2-4, 08003 Barcelona.

INTERVINDRAN:

  • Nemesi Solà i Franquesa, premiat
  • Lluís Puig, Director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya
  • Jordi Miravet, President del Memorial 1714
  • Antoni Ayala i Llum Ferrero, membres de Tradicions i Costums i de la junta del Memorial 1714
  • Amadeu Carbó, President de l’Associació Cultural Joan Amades

 

L’acte és obert i el conduirà Antoni Serés, secretari de l’ACJA.

_______________

Barcelona, 11 de gener de 2016. L’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) atorgarà el Premi Joan Amades a Nemesi Solà i Franquesa per la seva lluita en temps difícils i el seu compromís amb les tradicions i costums catalans des de l’anonimat. L’acte de lliurament es celebrarà a les 12 del matí del diumenge 17 de gener a la seu social de l’Associació Memorial 1714, situada a la Pl. Del Fossar de les Moreres. A l’acte hi intervindrà el premiat i es comptarà també amb personalitats rellevants de l’àmbit de la cultura com Lluís Puig i d’altres més propers a Solà com Antoni Ayala i Llum Ferrero.

Nemesi Solà, de 86 anys, flequer de professió, cristià de base, sindicalista, escolta, i activista incansable en defensa dels drets culturals i nacionals catalans durant el franquisme i fins ara, ha participat en multitud d’accions i iniciatives amb l’objectiu de restaurar i recuperar tradicions i costums del nostre país.

En ple franquisme, Solà va participar en el segrest de la imatge de la Mare de Déu de Núria per impedir que fos coronada pel franquisme. Membre de l’Associació de Tradicions i Costums va ser un dels impulsors de la Flama del Canigó, una tradició que escampa la flama des del cim fins al País Valencià travessant els Països Catalans. També fou un dels fundadors del Memorial 1714 per a la recuperació i dignificació d’aquest espai. La seva dedicació i treball desinteressat el fan mereixedor del Premi Joan Amades de Cultura Popular 2015.

Actualment és membre de la junta de la delegació d’Òmnium Cultural de l’Alt Empordà on encara, si la salut li ho permet, col·labora en tots els actes i diades que s’hi organitzen. Nemesi Solà està vinculat a Òmnium Cultural des de la seva fundació i va ser activista rellevant de Tradicions i Costums.

L’ACJA ha valorat aquesta constant, apassionada i incansable trajectòria que des del més pur anonimat ha contribuït a difondre i recuperar aspectes de la cultura popular catalana.

invitació Premi Joan Amades

Sobre el Premi Joan Amades de Cultura Popular i Tradicional:

Anualment l’Associació Cultural Joan Amades atorga aquest Premi amb l’objectiu de prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana.

El premi és de caràcter honorífic i consisteix en una peça commemorativa feta artesanalment i un document acreditatiu de l’Associació.

En les darreres edicions han estat premiats Ramona Violant (2014), el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (2013), Els Comediants (2012) i Joan López Ensenyat (2011).