Premi Joan Amades 2016

Museu-Etnologic-de-Barcelona

EL MUSEU ETNOLÒGIC DE BARCELONA 

PREMI JOAN AMADES DE CULTURA

POPULAR I TRADICIONAL 2016

 

La tasca del Museu i la seva reobertura el 2015 el situen com una entitat imprescindible per a la preservació i divulgació de la cultura popular i les tradicions

Barcelona, 13 de desembre de 2016. En l’edició del Premi Joan Amades 2016 l’Associació Cultural Joan Amades (ACJA) atorgarà el guardó al Museu Etnològic de Barcelona. L’ACJA vol reconèixer la tasca divulgativa del Museu dins l’àmbit de l’antropologia i l’esforç que fa en la conservació i l’estudi de les tradicions i la cultura popular catalana.

El Museu Etnològic té els seus orígens en el Museu d’Indústries i Arts Populars (1942), que ja comptava amb una secció d’etnografia, i el Museu Etnològic i Colonial (1949). Al capdavant del MIAP, situat al Poble Espanyol, hi havia l’etnògraf Ramon Violant i Simorra i l’etnòleg i folklorista Joan Amades, així aquest premi representa  també un reconeixement a aquests dos grans impulsors i recol·lectors de la memòria del poble. Gràcies a aquestes dues figures cabdals avui el Museu pot explicar la cultura popular del país i convidar a fer una reflexió que enllaci el passat amb el present als seus visitants.

Entre tots els aspectes que ha valorat la Junta de l’ACJA a l’hora d’atorgar el premi s’ha tingut en compte l’estreta vinculació que el Museu guarda amb Joan Amades. De fet va ser Amades qui va inaugurar la secció d’etnografia del MIAP i qui també s’encarregava de la secció de gravats. Aquesta empremta avui encara és visible amb la falla d’Amades que es pot veure al pati del Museu juntament amb la de Violant i Simorra.

Tots aquests motius fan palesa la importància d’un espai com aquest per entendre la societat en què vivim i, per tant, fan mereixedor del premi el Museu Etnològic de Barcelona. Malgrat estar tancat al públic durant 4 anys per reformes, l’Etnològic centra la seva activitat en la conservació i la investigació de materials etnològics, una tasca discreta però constant que permet després entendre els nostres temps i orígens.

Anualment l’Associació Cultural Joan Amades atorga aquest Premi amb l’objectiu de prestigiar, reconèixer i fer públiques les trajectòries de persones o organitzacions que han destacat en l’estudi, la promoció i la dinamització de la cultura popular i tradicional catalana. El premi és de caràcter honorífic i consisteix en una peça commemorativa feta artesanalment i un document acreditatiu de l’Associació. En les darreres edicions han estat premiats Nemesi Solà (2015), Ramona Violant (2014), el grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (2013), Els Comediants (2012) i Joan López Ensenyat (2011).

El lliurament del Premi Joan Amades es farà el mes de gener en una data que s’anunciarà properament.